Kebabsallad på pizzeria "Professorn"

25/8

kebabsallad? vad skådar mitt norra? det var något jag inte har provat förr. jag kände inte för någon pizza. eller.. jag börjar få dåligt samvete. jag vill inte bli ett fetto, haha. kebabsallad lär inte vara den bästa maten, men lite bättre åtminstone. och det är alltid bra att prova ny kebab.

så, vad ingick?

- kebabkött, som höll absolut högsta kvalitet, det var verkligen helt perfekt. ljuvligt och underbart.
- feferoni
- tomat
- gurka
- sallad
- dressing
- ost

det som inte var perfekt med salladen var dels att det var för mycket ost, och för lite sallad. tokigt, osten lär vara dyrare, eller? och jag bad om att få både rhode island-sås och vitlökssås, men fick bara rhode island :( det var en stor besvikelse, och jag orkade inte säga till om det. men de hade mycket att göra, vem som helst har rätt att begå misstag ibland.

så helhetsintrycket av kebabsalladen var inte klockrent, den känns snarare som en oslipad diamant som skulle kunna gå hur långt som helst, om man ordnade ost/sallad-balansen samt dressingen. då blir det både en fröjd för öra och tarm.


Kebabsallad på pizzeria "Professorn"


Kebabrulle på "Kebabkungen" i Stockholm

16 augusti

så, att gå på stan kan vara lite utmattande. om inte annat blir man alltid hungrig, och då blir det ofta snabbmat, eller hur? den här dagen var jag lite sugen på kebab, och eftersom jag gick förbi ett ställe som kallar sig "kebabkungen" kunde jag inte låta bli att prova deras kebab. var den så kunglig som de utlovade?

det är alltid svårt att bestämma vilken sorts kebab man ska ta, om det finns flera sorter. jag valde kebabrullen, dels eftersom det var länge sedan jag åt en anständig sådan, och dels för att den var lika billig som en kebab i bröd, 35 kr! detta är mycket ovanligt, ofta får man betala 50-65 kr för en kebabrulle.

brödet var visserligen inte helt nybakt och varmt, direkt från pizzaugnen, men helt okej. mjukt och färskt. grönsakerna var fina, och jag uppskattar alltid när personalen frågar vilka tillbehör som ska ingå. jag valde allt, med extra vitlökssås och även en klick aioli, i hopp om att det skulle vara vitlökscreme.

det var det tyvärr inte. inget ont om aioli, det är en underbar sås, men det passar sig inte riktigt till kebab, upptäckte jag. mitt misstag, inte deras. kebabköttet var väldigt fint och mot det kan man inte ha några invändningar. det fanns egentligen ingenting att klaga på hos denna kebabrulle förutom att brödet kunde varit helt nybakt, men det är inget man kan kräva av ett litet kebabställe utan pizzaugn.

en röd, tomatbaserad stark sås och en vanlig vitlökssås ingick, typisk stockholms-standard på kebabsås. så, för att rimma kebabkungar eller ej, den här kebabrullen var helt okej!

Kebabrulle på "Kebabkungen" i StockholmSanna super på pizzeria "Professorn"

10 aug.

det var verkligen inte meningen, men det bara blev så. ibland tar man en pizza utan att det var tänkt så. det finns tusen anledningar, och jag antar att alla är lika goda.

det blev en sanna super, på professorn, min lokala pizzeria. den har tunna skivor fläskfilé (av någon anledning finns inte oxfilé på den här pizzerian, vilket är lite provocerande), färsk tomat, champinjoner, bearnaisesås och paprika. jag hade dessutom bett om att få lök.

pizzans konsistens var som vanligt mycket bra på professorn, medan råvarorna går att diskutera något. jag har alltid varit ett fan av konserverade champinjoner på pizza, och det är alltid en chansning när man inte har provat svamppizza på en pizzeria. jag är dock väl medveten om att professorn bara har färska champinjoner. smaklöst. nåja, det funkar, men inte mer.

paprikan är tyvärr inlagd, vilket visserligen är ganska gott, men den blir lätt sladdrig och blöt. å andra sidan vet jag inte om jag hade föredragit färsk paprika, det är å ena sidan hemskt gott på pizzan, men det blir nästan för fräscht för en turkpizza.

fläskfilén är ganska god i pizzamått mätt, men den innehåller en störande detalj. det verkar som om den marineras i olika kryddor, bland annat curry, eller någon av de kryddor som ger currykaraktären. det smakar inte så mycket, men det passar inte in och det är tillräckligt för att störa.

bearnaisesåsen håller högsta klass, och är en fin hemlagad sort utan för mycket majonnäskaraktär och utan för mycket vinäger.

nu kanske ni tycker att jag har sågat den här pizzan rakt av? nja, så är inte fallet. den är trots allt riktigt god, om än inte någon himlafärd. men klart över snittet ändå, för att vara stockholmspizza. jag är nog bara för van vid den här pizzan och vet exakt vad jag kan förvänta mig. mina krav är för högt ställda.

krispig lök!

Sanna super på pizzeriaacapulco på pizzeria "Piccolo Angelo" i Stockholm

6 augusti.

var det någon som sa att man inte kunde få en anständig pizza i stockholm? jag kanske har nämnt något dylikt, men här är den. mästerverket, acapulcon från piccolo angelo, belägen vid hornstull i stockholm. det är så nära en perfekt acapulco man kan komma.

fint skuren lök, tunn härligt lövad oxfilé, lagom starka jalapeños, färska champinjoner (i vanliga fall föredrar jag konserverade men här gör de sig verkligen riktigt bra), vitlök, tacosås och tacokrydda.

sist men INTE minst vitlökssåsen, vilken inte fastnade på kort. här har vi en riktigt bra vitlökssås, äntligen. den är förmodligen gjord på fil, utöver det vet jag inte. neutral och mild i smaken med stark vitlökskaraktär. den här pizzan är stor, riktigt stor. förr fick man pizzorna med kanterna nedvikta i kartongen, men nu har man sett till att skaffa större kartonger (samma typ som finns på birkastans pizzeria, ja ni vet hur stora de är?)

den här pizzan var en sann njutning från första tuggan, och jag har sällan varit så belåten när jag ätit en pizza. pizzaperfektion. men nu, får det vara nog med pizza ett tag. jag hoppas bara att jag kommer att kunna hålla det löftet.

acapulco på pizzeria "Piccolo Angelo" i Stockholmacapulco på pizzeria "Aspendos" i Söderhamn

3 augusti

dagen efter kebabpizzan i söderhamn kunde jag inte hålla mig från att prova pizzan på aspendos, efter en god väns rekommendationer. själva pizzerian visade sig vara riktigt fräsch och trevlig, med en stor uteservering belägen i lokalerna till en gammal bensinmack.

det som slog mig när jag tittade på menyn var att väldigt många pizzor innehöll bearnaisesås, ett säkert tecken på att man äter pizza i en småstad. det är riktigt ljuvligt, här vet man hur en turkpizza ska tillverkas. visst brukar man alltid kunna få bearnaisesås till, men det är inte särskilt ofta de ingår i 5-10 pizzor på menyn!

i övrigt var menyn fylld av spännande och trevliga pizzor, jag blev riktigt inspirerad. härliga kombinationer av ingredienser. men pizzan då? jag valde en acapulco, en av mina favoritpizzor.

utförandet var ganska standard, och brödet var härligt mjukt och inte för frasigt. pizzan var riktigt god och trevlig, medan vitlökssåsen dessvärre inte var riktigt lika bra. det var i princip fil blandat med vitlök och "kebabkrydda", vilket gjorde att den smakade ganska mycket spiskummin. visst, det är ganska gott, men inte i en vitlökssås? jag vill att den ska vara mer neutral, med påtaglig vitlökssmak.

kebabkrydda kan man hitta på t ex ÖB i påse, billigt. utöver detta, en riktigt fin måltid.

acapulco på pizzeria "Aspendos" i Söderhamnkebabpizza på "Kebab pizza city" i Söderhamn

2 augusti.

så var jag på besök i min gamla hemort söderhamn (nja, nästan iallafall) och tänkte att jag måste prova stadens pizzakultur. pizzorna i söderhamn brukar vara mycket ljuvliga, men eftersom pizzeriorna byter ägare ofta är det svårt att hitta igen sina gamla favoriter.

den godaste pizzan jag någonsin ätit var kebabpizzan på kebab pizza city, det var även den första kebabpizzan jag åt. en underbar pizza med gyros-kebab och en fantastisk sås. jag minns det som igår, min vän victor, som introducerade mig till den, berättade att när man tog första tuggan av pizzan var det som att höra änglarna sjunga. han hade helt rätt.

men det var då, och nu är nu. pizzerian har förmodligast bytt ägare 10 gånger, minst. vad vet jag. nå, jag hade hur som helst aldrig provat den här kebabpizzan så jag gav den en chans. det såg riktigt lovande ut, sallad på kebabpizza är riktigt härligt och fräscht!

som ni kan se på bilden är pizzan vältäckt. den innehöll dels en stark tomatbaserad sås, och en yoghurtbaserad vitlökssås. en tråkig kombination anser jag, men om det är den kombinationen man får ska man aldrig bli förvånad. den är mycket vanlig.

nå, inget fel på såserna, tvärt om. men jag ser hellre en blandad, filbaserad halvstark sås. pizzan var riktigt fräsch med härlig och god döner-kebab. det enda jag har att invända var att botten på pizzan var lite för frasig för min smak. annars, en riktig höjdarupplevelse, och riktigt mätt blev jag också.

kebabpizza på "Kebab pizza city" i SöderhamnRSS 2.0