grillning

igår lördag, hade jag, ante och erik samlats för att grilla. jag köpte i somras världens minsta grill, och denna skulle nu invigas! jag laddade upp med grillkol men sket i att köpa tändvätska, smärtsamt omedveten om hur mycket det skulle blåsa på kvällen.

kolen var preparerad med lager av tidningspapper, vilka tändes på.. och just ingenting hände. vinden blåste ut denna lilla eld fortare än kvickt och det började se hopplöst ut. "jag har jack daniels och aceton hemma, vilket ska vi prova med?" frågade jag, och alla var överens om att aceton inte bara skulle brinna bättre, utan även var mer ekonomiskt.

sagt och gjort, jag hämtade aceton och sprutade denna på kolen, sedan lät vi det sugas in en stund. sedan begick jag nog det mest korkade misstag jag gjort de senaste fem åren, och tände eld utan att tänka på att ..

WHOFF!

sade det, och jag hoppade bakåt när den enorma eldbollen exploderade centimeter från mitt ansikte. "ja, jag tänkte på det.. undrar om inte aceton dunstar rätt fort?" sa ante. gissningsvis har såna här extremt korkade handlingar krävt fler liv än svininfluensan gjorde under 2009 och jag skämdes.

lyckligtvis sveddes varken ögonbryn eller andra delar av min kropp, och pappret i grillen började brinna. det tog en god stund innan kolen ville börja brinna och sedan glöda, men TILL SLUT gick det faktiskt! det grillades, och det var sweet.
ante är sugen på mat. han har en iphone.erik var kanske ännu mer sugen på mat. han har en firma.antes tallrik. fläskkarré, sallad, café de paris-sås samt kroketter.
eriks tallrik, samma sak.min tallrik, med chipotlemarinerad kycklingfilé, bbq-sås samt hemgjord potatissallad! mmmm. alla var mycket nöjda.

en påsk och en djävulsk plan

helgen som passerade var påskhelgen. som alla judar vet bygger påsken på den judiska högtiden pesach, och firas nu till minne av jesus död och återuppståndelse - således den viktigaste kristna högtiden vi har! som goda kristna klär vi därför björkris i färgglada fjädrar, porträtterar gud i form av en kyckling samt äter massor av ägg!

således den mest relevanta och efterlängtade högtiden på hela året, inte minst eftersom jesus kristus belönar det svenska folket med två röda dagar vilket för de flesta resulterar i en så kallad "långhelg", svenskans allra vackraste ord.

denna påskhelg tillbringade jag och jonna i dalarna, där det var full rulle pga en hel del släktbesök och inte minst ett gäng barn. mina syskon har ynglat av sig, och dessa ungar var nu med och höll festen igång. de är roliga att träffa och söta att se på, men en helg räcker gott för att jag ska bli mätt ett bra tag.

vi åt en del mat, inte minst ett gott lamm som hjältemodigt offrat sitt liv för att vi skulle få klappa oss om magen samt inte mindre än tre olika sorters lax! den varmrökta laxen vann, han var allt bra god.

när jonna och jag bokade tågbiljetter var vi sjukt snåla och sket i att boka platsbiljetter, vilket resulterade i att vi på resan till dalarna var tvungna att sitta på golvet en del av resan, vilket inte var så hemskt farligt men ändå lite tjatigt. därför utarbetade jag en plan inför hemresan.

denna plan gick ut på att påbörja en biljettbokning hos SJ på deras hemsida, samma sträcka som vi skulle åka hem, samt att välja att boka sittplats. om två sittplatser fanns tillgängliga skulle detta stå, och vi skulle kunna vara hyfsat säkra på att dessa platser skulle vara obokade och typiskt sittbara för oss under hemresan, förutsatt att detta kontrollerades strax före tågets avgång.

det visade sig dock att det inte fanns några obokade sittplatser för hela resan, men skulle det kanske finnas för delar av resan? mycket riktigt visade det sig att lediga platser fanns för ungefär halva resan, bortsett från ca 20 minuter. efter denna tid skulle nya sittplatser finnas, och det enda som skulle kunna spräcka planen var om:

1, någon utan bokad platsbiljett redan satt på någon av våra platser när vi skulle hoppa på
2, någon skulle boka dessa platser precis innan tågets avgång

det som hände var nr 1, men dessa personer hoppade av tåget redan efter ett par stationer och lämnade platserna lediga åt oss precis enligt planen. i god tid före avesta/krylbo reste vi oss, eftersom vi visste att våra platser skulle vara upptagna efter denna station.

vi promenerade då till bistrovagnen som låg på väg mot våra andra platser, varpå jag säger att "nu ska vi se om del två av vår djävulska plan fungerar!" jag hörde inte detta själv, men jonna berättade efteråt att en liten pojke på kanske 8 år hade hört mig och utbrast storögt "djävulsk plan!" vilket kanske var resans  roligaste händelse.

när tåget stannade i sala blev våra tänkta platser mycket riktigt lediga, och vi kunde lugnt sitta där ända till stockholm.

RSS 2.0