förklaringen

jag skrev till kjell & co och undrade vad jag missförstått med adaptern. det visade sig då att det fanns en god förklaring!

det visade sig att adaptern inte får sitta i "målet", som t ex en TV, utan måste sitta i källan för ljudet - en DVD, videobandspelare eller dylikt. detta går naturligtvis inte om man använder ett tv-spel, eftersom  spelet inte har någon scartutgång. fel ände av sladden, så att säga. då stämmer det med stiften!

ologiskt blev detta för mig, men skönt att få en förklaring! ännu skönare att problemet är löst. lödning fixar allt.

detta jävla ljud...ack, jag trodde att detta skulle bli lösningen på alla mina problem. min tanke har varit att koppla in alla tv-spel som ansluts med RGB-scart till en komponentomvandlare, in i receivern då den inte har någon ingång för scart. detta fungerade klockrent, förutom att omvandlaren inte hade någon utgång för ljud - korkat nog..

så då tänkte jag att jag bara köper denna lilla adapter, som plockar ut ljudet från min anslutande scart enkelt, för att sedan kunna skickas vidare in i receivern. det funkade icke. jag kunde inte förstå varför. felkopplat? fel på sladdarna? fel på spelet? fel på adaptern?

till slut kollade jag upp scartstandarden:det som är intressant här, här stift nr 1, 2, 3, 4 och 6. detta är alltså en honkontakt.

stift nr 4 är jord, medan 1, 3 är för ljud ut (stereo) och 2, 6 är för ljud in. för att adaptern ska fungera som det är tänkt, antog jag att stift nr 2 och 6 måste ha en varsin RCA-anslutning, eftersom de stiften motsvarar audio ut på en hankontakt - som den från tv-spelet som jag försöker ta ut ljudet från!

döm av min förvåning, när det var stift nr 1 och 3 som var anslutna till RCA-kontakterna! inte konstigt att jag inte fick något ljud ut från den här rackaren. det är alltså som att jag försöker ta ut ljudet från komponentdosan.

eller om man hade anslutit denna till en TV, att få ut ljudet från tvn.. märkligt. vem skulle vilja göra det? det måste ju vara scarten man stoppar IN i TV:n som man vill få ut ljud ifrån.

hur som helst, lödde jag om kablarna  så att RCA-kontakterna nu var anslutna till stift nr 2 och 6 .. och då fungerade allt! jag vet inte om det är jag som är korkad och inte förstår produktens användning, men jag fattar verkligen inte hur man kan kalla detta för adapter för uttappning av ljud. nåväl, nu funkar det!

lördagen

på lördagen fick jag och jonna massa saker gjorda. jag spraymålade en hatthylla, en skohylla samt borrade och skruvade fast dessa i väggen. jag målade även ett bordsben på samma vis, samt skruvade fast detta i ett barbord, och satte fast det i väggen .. mycket borra och mycket skruva blev det.

sladdar ordnades, tejpades, drogs, kapades.. och kläder packades upp. många lådor. en hel del jobb återstår, men snart är allt i sin ordning, och fiiiiiint blir det! luftigt och rymligt!

det som kokar

fredagen:

åh, veckan har varit så full av aktiviteter - mest lägenhetsrelaterade. på fredagskvällen träffade jag peter och ingemar för att städa ur gamla replokalen. mina grejer skulle köras hem till mig, och deras grejer skulle åka till deras nya replokal. dock ändrades planerna, och deras grejer skulle hem till respektive person.

hur som helst mötte vi upp stefan som äger replokalen, för att ge honom nyckeln. han följde då med ner i lokalen. vi har delat denna med ett band som heter kungers, som flyttade för någon månad sedan och lämnade över till något annat band. dessa hade nu också flyttat.

gemensamt för dessa band var att de båda hade lämnat massa skit kvar! och nu fanns endast vi kvar för att konfronteras, av ägaren. vilket ledde till att han ansåg att VI skulle ta bort all skit.

vi kom fram till att vi kunde ta hälften, för att slippa tjafs. trots att vi ENDAST tagit dit följande saker;

- min förstärkarrigg
- pers förstärkarrigg
- peters förstärkare
- ingemars PA
- en låda med tröjor

fick vi även ta med oss följande:

- många säckar skräp
- en låda med skräp
- tre stora mattor

han ville även att vi skulle ta med tre mickstativ, två element, en hel del isolering som satt på väggarna och en luftavfuktare, men då sa vi stopp. det satt där innan vi kom, och vi har aldrig haft något med skiten att göra.

så, detta ledde till att vi inte fick plats med all skit i bilen på en vända. eftersom vi inte hade några nycklar till lokalen var en av oss tvungen att stanna kvar i trappan mellan ytterdörren och en stor skyddsdörr, för att vakta en del prylar, medan de övriga åkte iväg på en första vända..

den som fick vänta, det var jag. så jag satt där en timme och gjorde ingenting. efter mycket om och men åkte vi och slängde andra människors skit, sen åkte vi hem. själv tog jag emot jonna runt 23 och slängde en hel del annat skit i min lägenhet, och packade in alla hennes saker! sen var vi redo för nya äventyr.

"sagan om pojken som skulle sätta upp en tv på väggen", eller "skam den som ger sig", eller "gör om, gör rätt"

det var en gång en pojke som tyckte att det vore en god idé att sätta upp sin tv på väggen. "fan vad fresh det skulle se ut", tänkte han. men han oroade sig lite över sina värdelösa slaggplattor till skitväggar. nå, glad i hågen sprang han till webhallen och köpte sig väggfästen, dels för monitorn och dels för tvn...


fortsatt glad och med gott mod läste han instruktionerna noga. "använd en 10 mm-borr till betongvägg" ..men det visade sig att de medföljande pluggarna absolut inte var avsedda till en porös vägg, som lättbetong eller slaggplatta. ack ack! pluggen åkte rakt in i väggen.. vad göra? pojken tänkte och tänkte.."kanske kan jag fylla hålen med silikon? det har jag läst om någon gång.. då sitter nog pluggarna som berget! lika bra att åka till clas ohlson, snark..."

när han kommit till clas ohlson köpte han silikon för 129 kr, samt en hylsnyckel. denna skulle senare visa sig ovärderlig i allt arbete han tog sig för. han åkte hem och fyllde hålen med silikon. såg ju rätt lovande ut ändå...dagen efter skulle silikonen ha stelnat, men pluggarna verkade inte sitta något vidare ..."vad i hela helvete.." tänkte pojken, "ska jag behöva åka till clas ohlson igen? vad ska jag ta mig till ..!?" utom sig av lesshet återvände han till clas ohlson..för att vara säker köpte pojken tvåkomponentslim (super epoxy), grova bultar samt ett gäng 12 mm-plugg, avsedda för porösa väggar. pluggarna såg väldigt långa ut, och väldigt grova. skulle de fungera i hålen, som var borrade med en 10 mm-borr? kalaset kostade över 300 kr.


pojken tänkte en stund.. sedan bestämde han sig för att prova 12 mm-pluggen. de visade sig passa ypperligt i hålen, eftersom väggarna var så porösa! dock var de på tok för långa så pojken tog fram en kökskniv och kapade av ca 3 cm på pluggen. sedan fäste han bultarna med stor glädje!och se, det fungerade! tvn och monitorn satt som berget! glädjen var stor, och pojken var nöjd. även om det tog flera dagar.

!!

jävlar, det har hänt så mycket! det har blivit nytt år, jonna har varit här och vi har grejat som fan. fått målat .. sen for jonna hem och tog körkort lite! duktig duktig! imorgon flyttar hon in på riktigt. nu ska jag berätta lite om vad jag har haft för mig i veckan.

- städat efter målningen
- möblerat efter målningen
- hämtat ut massa paket (hyllor t ex)
- slängt oerhört mycket kartong
- handlat massa kablar, verktyg och annat shit

och inte minst .. satt upp tv och datormonitor på väggen!

RSS 2.0