grymma tänder!

igår var jag på mitt första tandläkarbesök på ca 8 år. sen det började att kosta pengar att gå till tandläkaren har jag ej gjort detta.  det har varit en kombination av lathet, snålhet och en övertro på mina egna tänder. jag har nämligen aldrig haft hål, åtminstone så vitt jag visste.

nu började jag bli lite svettig och tänkte att det nog var dags att gå och kolla upp truten, och ta tag i det här! inte minst eftersom vår ypperliga regering har infört ett tandvårdsbidrag som ger mig 300 kr om året att lägga på tandvård.

jag bokade en tid på hägerstensåsens tandvårdsteam och gick dit, glad i hågen. det visade sig att mina tänder var utmärkta så när som på lite tandsten som snabbt slets loss med en tunn krok (obehagligt!)

något som däremot var väldigt lustigt var att jag har en visdomstand som växer helt fucked up. jag har i flera år undrat varför min visdomstand bara sticker upp ca en millimeter! jag har tänkt att den kanske har slutat växa och inte brytt mig mer om detta.

på röntgenbilderna kunde tandsköterskan konstatera att min visdomstand växer 90 grader snett, se bild nedan! den växer alltså inte uppåt, utan åt sidan - rakt in i tanden bredvid. det är inte skitbra, och försvårar rengöring. det verkade dock inte vara något akut problem, men kan möjligen bli i framtiden.

alltså är den lilla bit tand som sticker upp inte tuggytan, utan sidan av tanden! varken jag eller min plånbok ser fram emot att operera bort en visdomstand, så jag hoppas att den håller sig i schack!

en märklig hålighet i en tand (troligen orskad av tandborstning) vilket orsakar ilningar fylldes igen till ett pris av 125 kr.  allt som allt kostade besöket alltså 165 kr vilket är att betrakta som "helt okej". glad i hågen lämnade jag tandläkaren och behöver inte kallas förens om ca två år.

förvirrande mailväxling

jag är en ganska van köpare på ebay nu, efter flera år. eftersom varorna jag köper där kommer från andra länder, finns alltid en risk att behöva betala tull. detta försöker jag till varje pris undvika!

det finns då ett par saker man bör känna till. paket som skickas internationellt ska deklareras i tullen, och då måste avsändaren ange om paketet innehåller en gåva eller en vara. dessutom måste avsändaren ange värdet på det som finns i paketet.

jag minns inte exakt var gränsen går, men om man skickar en gåva som är värd mindre än ~300 kr behöver man inte betala någon tull/svensk moms.

därför brukar jag alltid, om jag ska köpa någonting utanför EU, be säljaren att skriva att varan är en gåva, och har ett lågt värde. detta är sannolikt olagligt och skulle kunna innebära problem vid en stickkontroll, men jag gissar att det är säljaren som torskar.

såvitt jag kan minnas har jag bara råkat ut för att behöva betala tull/moms en gång, och det var när jag beställde en gitarr från USA. inte konstigt, paketet var stort och värdet var dessutom angivet till några hundra dollar.

de flesta säljare har inget emot att skicka varor på det här viset, så oftast sitter jag glad hemma i sverige, och har snuvat staten på 25% moms - vackert!

igår letade jag på ebay efter ett par sköna hörlurar (AKG K450) och hittade dessa på ebay. en kinesisk säljare hade ett bra pris, och han verkade seriös och hade många goda omdömen. eftersom lurarna ändå kostade strax över 500 kr inkl frakt (man måste betala tull- och momsavgifter även på frakten...) ville jag vara säker och frågade om säljaren kunde tänka sig att skicka varan som gåva etc.

nedan följer vår mailväxlling:

Hello! I'd like to buy this item, but I live in
Sweden and I want to avoid customs if possible. So
my question is if you ship items as "gift" and if
you can also state a lower value?

do you like this headphone ?

Yes, I like the headphone. But I need to know the things I asked about before I buy it.
Best regards
Johan

please tell your questions ,YOU SAYS

OK I will copy my original message:
I'd like to buy this item, but I live in 
Sweden and I want to avoid customs if possible. So 
my question is if you ship items as "gift" and if 
you can also state a lower value?

no problem ,
What you need it?

Hmm, what do you mean?
/J

What are the requirements you have

... sedan gav jag upp.


RSS 2.0