en märklig kille

just träffade just en märklig kille .. han gick  förbi mig och jag lade märke till hans stora fulhet. han hade långa oklippta naglar och ett snuskigt skägg samt fjällrävenryggsäck och en smutsig rock. han bör ha varit i 20-årsåldern.

efter en stund kom han tillbaka och sa till mig:

"nu när du sitter här på morgonen och solen skiner in tänkte jag att jag ska ge dig en bra start på dagen med en dikt. inte bara för din skull, utan även för min ... "

sedan höjde han pekfingret i luften och började:

"can a woman's tender care cease towards the child she bare?"

men slutade plötsligt och gick därifrån. detta var oerhört konstigt.

tårtpornografi

ok, nu har jag lärt mig att icke blogga i google chrome eftersom denna webläsare inte tycks ha stöd för wysiwyg på blogg.se och hoppas nu att inlägget ska se godt ut utan bekymmer.

i söndags hade jonna och jag en gemensam födelsedagfika med TÅRTFEST för ett gäng vänner. detta förbereddes noga och inte mindre än fyra fina bakverk planerades. utgångspunkten var att bjuda på något utöver det vanliga, och här följer nu en redogörelse om hur det gick.

banana cream-paj



det började med att jag av en slump hittade ett receptp på denna skapelse på tasteline, och jag blev kär direkt. "denna måste jag bara bjuda på", tänkte jag och blev förtjuts över enkelheten i skapelsen. dock modiferade jag receptet något och tog väsentligen bara idén.

pajskalet gavs en del omtanke, eftersom jag tycker att pajskal ofta kan bli ganska tråkiga. de utför ju själva fundamentet för pajen och bör således vara jävligt gott! och mandel är lite för bakning som vad bacon är för matlagning, det är sällan det inte blir godare av detta!

mmm, ett pajskal med mandel i! så vad jag gjorde var att googla lite och hittade ett recept som verkade reko, och följde detta. ingredienserna blev mandel som mixades fint, strösocker, vetemjöl och smör. resultatet blev enastående.

detta pajskal gräddades och fylldes sedan med skivad banan, dels köpt vaniljsås och hemgjord vaniljsås, toppades med grädde och sedan ännu mer banan, och till sist hyvlades choklad från fazer över. fazers (blå) choklad är enastående till bakning tycker jag, eftersom den inte är varken särskilt mörk eller helt ljus.

pajen blev mycket uppskattad och jag saknar den. den vann mycket på att stå i kylskåp en god stund så att grädde och vaniljsås blev ordentligt kalla. förmodligen hade det inte skadat att ha den i frysen, till och med. frusen grädde är riktigt gott.

chocolate monkey suprise




denna tårta är vad som skulle bli mitt flaggskepp, den första idén jag fick inför festen. självklart skulle vi ha en aptårta och en pandatårta, var utgångspunkten. andra krav jag hade på tårtan var att den skulle innehålla choklad, maräng och mandelbotten.

det jag fick börja med var att tillverka god mandelbotten. detta var mycket enkelt, mandel mixades och äggvita vispades kraftigt varpå socker tillsattes. sedan blandades dessa ingredienser med varandra och formades till lämpliga runda figurer på ett bakplåtspapper för gräddning.

jag var inställd på att ha ett lager vaniljsås mellan min marängbotten och min mandelbotten, men var orolig att marängen skulle smälta pga detta. jag hade kanske kunnat stoppa tårtan i frysen för all del, men istället täckte jag marängen med ett lager av smält choklad som fick hårdna, för att skydda marängen mot såsens angrepp.

detta fungerade bra, och tårtan kompletterades av en chokladkräm som jag hittade på. nu heter säkert denna skapelse något helt annat "egentligen" men jag kallar det chokladkräm nu. den som har korrekt ord kan gärna kommentera. jag smälte fazers blå choklad och tillsatte en skvätt grädde för att den inte skulle kunna stelna, en klick smör för glansighet samt ett par äggulor för krämighet.

resultatet blev helt fantastiskt, och krämen var en succé. den stelnade fint på tårtan men förblev krämig och inte alls hård. tårtan täcktes av denna kräm och maräng skars ut i lämplig form för att skapa detaljer!


key lime-paj



när jag en vecka tidigare fyllde år fick jag besök av min vän jens, kocken. han gav mig i present ett paj-kit! detta bestod av ett microplan (för att riva skalet av lime och citron), några limefrukter, en burk kondenserad mjölk samt en engångssprits. detta var för att han tyckte att jag borde prova att göra en key lime-paj! utmärkt initiativ och jag gjorde verklighet av detta i söndags.

ett pajskal bakades med mandel i, och det blev lika gott som i bananpajen. resten var enkelt, limesaft, limeskal, kondenserad mjölk och äggulor blandades och hälldes i skalet. sedan fick den gräddas, maräng tillverkades och spritsades över pajen som sen blev gräddad för att ge marängen färg!

detta blev fantastiskt gott och pajen var mycket uppskattad.

pandilicious deluxxe



till sist, jonnas paradtårta. eftersom jonna är trasig och ej kan tillgodogöra sig vetegluten tillverkade vi glutenfria sockerkaksbottnar! det var inga problem, och receptet var identiskt med ett vanligt recept bara att glutenfritt mjöl fick användas. resultatet blev en fin och saftig sockerkaka som jag delade i tre delar.

jonna ville absolut ha chokladmousse i tårtan, så denna tillverkades av fazerchoklad, äggulor och vispad grädde. dock med mindre grädde än man normalt brukar ha, eftersom jag ville ha en lite kraftigare chokladsmak. denna mousse fick bli fyllningen mellan lagren, och vaniljsås breddes ovanpå det översta lagret, sedan fick tårtan stå och vila så att lagren saftade till sig. mmmm, saft.

nå, till sist blandade vi lite vaniljsocker i grädde, som fick täcka hela tårtan för att göra den pandavit. jonna klippte ut små schabloner i papper för att skapa ögonen osv, som siktades av kakao.

totalt ägnade vi en kväll och en förmiddag åt att baka tårtorna, och vansinnigt mycket disk producerades. kalaset hade omkring 17 gäster, och alla verkade nöjda!

jag uppskattar att vi lade ner ca fyra timmar på fredagkvällen och gick sedan upp vid 9 på lördagen och bakade samt fixade fram till kl 14. totalt bör alltså ca nio timmar ha lagts på att arbeta med bakningen, exklusive handling av ingredienser.

nå, men fint blev det!

en finfin födelsedag

egentligen tänkte jag bestycka detta inlägg med ett gäng bilder från min 27:e födelsedag men jag har inte orkat lägga in dessa. detta kommer dock att ske inom en .. tja en framtid, kanske snar till och med! då tänker jag främst på bilder av mat, god god mat.

denna födelsedag planerades ganska noga, för att vara så enkel. närmare bestämt, maten planerades noga! jag tänkte, att jag ska fan äta hummer och oxfilé på min födelsedag, och så skulle det även bli. min plan var först att ta upp min lilla grill från källaren och grilla oxfilén i fönstret men det visade sig vara lite för ambitiöst.. och farligt.

istället bestämde jag mig till slut för att steka den. nå, jag och jonna komponerade ihop en trerättersmeny som skulle ätas på den stora dagen.

vi vaknade någon gång på lördagen och åt lite frukost. sedan åkte vi iväg till ica i liljeholmen och handlade all mat som behövdes för dagen, och inte minst en varsin almondy-tårta. jag köpte en med mjölkchoklad och maräng medan jonna köpte dajmtårtan.

sedan for vi hem och fikade, och åt .. massor av tårta. när man är vuxen får man faktiskt äta hur mycket tårta man vill, när man vill. vad vore annars poängen med att bli vuxen? nå, sedan fick jag presenter av jonna.

först uppenbarade sig en flaska jack daniel's vilket var varmt välkommet. rock n' roll-whiskey, mmm. antagligen var hennes plan att supa mig full och sedan förmå mig till samlag, men tji fick hon för jag öppnade inte flaskan den dagen!

därtill fick jag även batman: arkham asylum till xbox 360! fantastiskt vilken fin och väl uttänkt present, jag blev oerhört glad. inte minst eftersom jag återfick känslan jag hade som barn, när jag fick tv-spel på födelsedagen .. det är en väldigt speciell känsla och en av de bästa jag vet, upphetsningen och euforin av att få gå in i spelet.

eftersom det var just födelsedagen hade jag inga andra plikter, och jag kunde lugnt sitta och spela en god stund. det var väldigt härligt och kändes speciellt, en födelsedagskänsla jag inte haft på MÅNGA år. just att få återuppleva glada barndomskänslor gör mig väldigt lycklig.

senare satte jag igång att tillverka bearnaisesås för första gången i mitt liv, och jag har alltid fått höra att det ska vara så svårt vilket inte stämmer. det var mycket enkelt, även om resultatet inte blev särskilt lyckat. detta beror dock på recept och vana, nästa gång kommer det att bli mycket godare med lite annan smaksättning samt betydligt mindre SMÖR.
nå, till förrätt gratinerade jag hummer med lite creme fraiche och ädelost vilket blev lyckat. inte någon sensation, det var inte värt 183:50 kr som hummern kostade. nåja, roligt att testa.

jonna fick en toast som förrätt, med en topping av ädelost, knaperstekt bacon och lök. denna blev mycket lyckat och hon pep förtjust över dess godhet! alla nöjda, alla glada.
till huvudrätt gjorde jag pommes duchesse (i princip potatismos i ugn), stekt oxfilé samt bearnaisesås då. jonna fick sin oxfilé välstekt medan jag gjorde min blodig.

åter igen, alla nöjda, alla glada.  maten blev god och lyckad, även om jag var lite besviken på såsen, samt formen på potatismoset. jag skyller allt på euroshoppers värdelösa sprits!

senare såg vi lite på en film som jag inte tänker recensera här, eftersom vi inte såg klart den. vi var helt enkelt för trötta, och lade oss när en halvtimme av filmen återstod. den skall snart ses färdig.

med andra ord, en oerhört lyckad och fin födelsedag fylld av kärlek till de bästa saker jag vet: mat, tv-spel och ett litet pand.

RSS 2.0