Baklava

På fredagskvällen i Borås tog vi oss en liten promenad till Sveriges bästa ICA (enligt Jonna). Jag blev ganska sugen på baklava, någonting jag har tänkt på i ett par veckor. Så jag letade lite och hittade snart denna läckerhet från medelhavet, men höll mig från att köpa ett paket.

64 kronor och femtio öre kostade paketet, och i dessa tider när jag dessutom månar om min vikt så kändes det onödigt att slå till. Jag struntade i baklavan. Nästa dag ljöd andra toner, och när vi åter besökte ICA så ändrade jag mig plötsligt.

Visst kunde jag väl köpa ett paket baklava utan att bekymra mig? En liten bit, då och då kunde ju knappast skada. Därför tog jag ett paket i nypan och gick glad i hågen mot kassan. När kassörskan scannade varans streckkod fick hon ett felmeddelande.

"Nähä.. vad konstigt", sa hon och ropade på en kollega. Killen sa att det inte behövde vara något "allvarligt fel" men att det stod att varan inte kunde säljas. Märkligt tänkte jag, då det låg ett tiotal förpackningar på kakhyllan. Kassörskan ringde ytterligare en kollega för att kolla upp produkten, vad som kunde tänkas vara fel.

Efter en kort stund ringde denna kollega tillbaka, och informerade henne om att varan inte fick säljas! Den skulle genast plockas bort ur sortimentet.

Så, i stället för baklava fick jag tji. Hade jag varit vidskeplig hade jag kanske sett detta som ett tecken från träningsgudarna, som höjde ett varningens finger mot mig då jag var nära att synda. Nu är jag dock inte det minsta vidskeplig, och ser det hela som ett lustigt sammanträffande. Dessutom är jag numera 64,50 kr rikare idag, så lika glad är jag för det, utan baklava.

Så kan det gå.Det blev ingen baklava


En mer utförlig analys av Gekås, Ullared

Jag bara skämtade. I helgen reste jag tillsammans med mitt pand till Borås, där hon är kläckt och uppvuxen. Färden började på fredagen med en enkel tågresa, som alldeles mot förmodan fungerade utmärkt! Inga förseningar, inga problem - ingenting.

Vi befann oss därför i ett chocktillstånd när modern hämtade oss på Borås tågstation, sedan for vi hem för att äta tacos. Det smakade som någonting som var gott, och sedan var dagen slut. Vi bestämde oss för att sova.

På lördagen klev vi upp ganska tidigt för att göra oss i ordning för dagens höjdpunkt! Det var nämligen så att vi hade planerat att fara till Ullared, med stormarknaden Gekås - känd från TV i många olika sammanhang. Första gången ajg hörde talas om butiken var när jag såg Packat & Klart för kanske 10 år sedan.

Sedan dess har jag förfasat mig över den studie i mänskligt avskräde som programmet "Ullared" bjöd på. Självklart insåg jag att den här bilden av besökarna var något tillspetsad, men programmet var måttligt underhållande och höll i åtminstone en handfull avsnitt innan det blev tjatigt.

tjena

Detta var vad som mötte oss när vi kom in. Butiken var väldigt stor, gångarna var ganska trånga.. i övrigt, inte så många överraskningar. Tja, där fanns tveklöst låga priser, även om det var ganska svårt att göra en priskoll om man inte hade många priser lagrade i huvudet.

Vissa varor var lite billigare, vissa varor var mycket billigare - och vissa varor var dyrare än på andra ställen. Då tänker jag framför allt på filmer, spel och hemelektronik. Folket som besökte butiken såg väl ut som folk gör mest, möjligen med en viss överrepresentation av överviktiga.

Det måste vara ett paradis för den tjocka kvinnan som hade lastat vagnen full med bullar och hamburgerbröd, så vilken fröjd det är att hon äger ett fritt val att åka till Gekås och shoppa sig lite tjockare på tomma kalorier och snabba kolhydrater! (Detta låter kanske dömande och ironiskt, men jag menar självklart fullt allvar.)

Vad som förvånade mig var det gigantiska utbudet.. de hade verkligen ALLT. Basebollträn, många olika sorters fiskespön, ridutrustning.. ja jag tänker inte rabbla fler saker. Dessutom verkade många av varorna hålla riktigt god kvalitet, jag hade nog förväntat mig fler lågprismärken. Så var icke fallet.

När vi vandrade omkring kändes det som att butiken aldrig tog slut, vilket var ganska festligt. Det var lite som om man hade slagit ihop Ö o B, IKEA och Rusta.. typ. Det var nära att skulle kunna stoltsera med att inte ha köpt någonting alls där inne, men eftersom jag är en djupt osjälviskt människa gick jag med på att dela på några kattleksaker till Skräpet med Jonna.

Det var några gånger då jag tänkte att "tja, den där kanske skulle vara bra att ha", men samtidigt kändes det helt onödigt att lägga hundralappar på några varor för att "spara" 5, 10 eller kanske 20 kronor såvida det inte var något som jag verkligen behövde just nu, och ändå hade tänkt köpa.

Som tur var lyckades jag även hålla mig från att köpa billigt godis vid utgången, vilket kommer att gynna min vikt i längden! Detta leder mig osökt in på nästa blogginlägg. Du längtar!

Så, allt som allt var Gekås en festlig upplevelse. Kul!

En analys av Gekås, Ullared

det var la roligt

Det där med försäljare

Jag har inte haft något abonnemang för fast telefoni på många år nu, när det har blivit så enkelt och billigt med mobil telefoni. Det är skönt att slippa få en extra räkning, det är skönt att slippa ha en extra telefon - men framför allt är det skönt att slippa telefonförsäljare.

Nu finns det visserligen NIX-register och sånt, men ändå. Telefonförsäljare är så oerhört tjatiga, i synnerhet för mig som har bra koll. Jag kollar upp och jämför priser på allt jag lägger mina pengar på, i synnerhet när det gäller teknik, mobiltelefoner etc.

Dock slipper jag inte ifrån försäljare nu heller, eftersom jag någon gång i forntiden köpte något hos The Phone House samt har ett abonnemang hos Tele2 - och mobilt bredband hos 3. Det ger dessa företag möjlighet att ringa till min mobiltelefon med sköna erbjudanden, riktade personligen till mig! Wow!

Lyckligtvis har jag en fin och kompetent Samsung Galaxy S med en funktion som jag har längtat efter i många år - att spärra enskilda nummer från att ringa till mig. Det är så underbart, äntligen kan jag spärra den förbannade vidriga Radiotjänst.

Utöver Radiotjänst så har jag spärrat Comhem (försöker pracka på mig sportkanaler och annat jävla skit), Tele2 (försöker pracka på mig ej förmånliga abonnemang bundet i två år samt telefoner), The Phone House (se Tele2) samt 3 (se Tele2).

Jag förstår självklart att de här företagen försöker ge mig erbjudanden, inte minst för att få behålla mig som kund. I vissa fall kanske det till och med kan vara bra, men i helvete att jag tänker nappa på ett erbjudande över telefon utan att få läsa igenom ett avtal och jämföra priser noga, kolla igenom mina räkningar etc, etc.

Sen spelar det ingen roll om killen på andra sidan säger att "jag har räknat på det här, och det skulle bli lika billigt att ringa med oss" .. vilket naturligtvis är en lögn, dessutom.

NÅJA, nu ska jag komma till den jävla poängen med inlägget! Jag installerade nyligen en större uppdatering i min telefon och gjorde därefter en fabriksåterställning, vilket rensade min lista över spärrade nummer. Därför lyckades snart en kille från 3 komma fram. Eftersom jag inte kände igen numret tänkte jag att det var bäst att svara..

Jag hade någon vecka tidigare fått ett erbjudande per post från 3. Det var nämligen så att jag var utvald till en extra bra deal! Wow! För bara 499 kr i månanden kunde jag få köpa en iPhone 4 på avbetalning i två år OCH ringa för HELA beloppet! Dessutom var de tre första månaderna gratis.

För dessa två år skulle jag alltså binda upp mig på att betala totalt 10 500 kr + någon anslutningsavgift. Jag ska nu göra en kort lista över saker jag inte är intresserad av:

- Att köpa en iPhone 4 på avbetalning i två år för 10 500 kr + någon anslutningsavgift.

Förutom att jag inte ens skulle ta emot skittelefonen gratis, så är det självklart ett jävla ockerpris. Inte minst eftersom jag har en telefonräkning som snittar på 230 kr / månad, samt en fullt fungerande telefon som jag är väldigt nöjd med.

Jag slängde "erbjudandet" i papperskorgen och fortsatte med mitt liv, övertygad om att jag aldrig någonsin skulle behöva höra talas om skiten igen. Tills igår.

Det är alltid lika underhållande när försäljare ringer och vill erbjuda mig bra dealer, sköna abonnemang och sköna telefoner.

"Hur mycket ringer du för per månad? Oj, inte mer? .. Vad har du för mobiltelefon? .. Aha.. då kanske du skulle vara intresserad av..?"

Jag fattar inte! Killarna ska ha enorm cred för att de ens försöker. Det är som att stå utanför en lyxrestaurang och se mätta och trinda gäster rulta ut med sås i mungipan och fråga om de inte vill följa med till McDonalds och betala 200 kr för en Big Mac.

Gårdagens samtal lät på det här viset:

- Hej, jag heter XX och ringer från 3! Du är väl mobil bredbandskund hos oss idag?
- Ja, det är jag.
- Då kanske jag har en bra deal till dig. Du kanske har sett ett erbjudande som du har fått per post.
- Okej?
- Jo jag tänkte börja med att fråga, vilka ringer du med idag och vilket abonnemang har du?
- Tele 2 kompis.
- Okej, och vad har du för räkning varje månad?
- 230 kr ungefär, inklusive surfpaket.
- ... Oj, inte mer? Med surfpaket också alltså..  Vad har du för telefon?
- En Samsung Galaxy S.
- Okej. Då har jag ett erbjudande till dig!
- Mmm, men det är inte intressant. Alla mina kompisar har Tele 2, och jag ringer väldigt lite, och skickar mest gratis SMS till dem.
- Har du någon bindningstid kvar på abonnemanget?
- Nä.
- Aha! Men i erbjudandet som jag har så kan du få en iPhone 4.
- Mmm, men det är inte intressant.
- Jaså, varför inte?
- För att jag ganska nyligen har köpt en helt ny telefon kontant som jag är väldigt nöjd med, och eftersom jag - som sagt - ringer och SMS:ar gratis till alla jag känner.
- Men det kan du göra med oss också. Jag har nämligen räknat lite, och du skulle hamna på ungefär samma räkning med 3!
- Okej, men vet du? Jag ska inte ta upp mer av din tid nu, för jag är verkligen inte intresserad. Hej då!

- KLICK -

Jag orkade inte höra mer av snubben. Som sagt, han ska nästan ha en medalj för att han försökte. Allvarligt, kan det vara många kunder som binder upp sig på ett nytt abonnemang med en ny operatör och tar en ny telefon, när man har köpt en ganska dyr telefon? Så dumma är väl ändå inte människor?

"Tjaaaaa.. jag köpte ju en telefon som jag är skitnöjd med för mindre än ett år sedan för 5000 spänn.. och har en billig telefonräkning.. kanske borde teckna upp mig på en avbetalning i två år och få en sämre telefon och öka min månadskostnad med över 100%? Herre Gud, det är ju genialt! Varför har jag inte tänkt på det tidigare? Tack 3, för att ni ringde mig och lät mig ta del av detta fantastiska erbjudande!"

Det positiva med samtalet var att jag nu enkelt kunde spärra numret.

RSS 2.0