tårtpornografi

ok, nu har jag lärt mig att icke blogga i google chrome eftersom denna webläsare inte tycks ha stöd för wysiwyg på blogg.se och hoppas nu att inlägget ska se godt ut utan bekymmer.

i söndags hade jonna och jag en gemensam födelsedagfika med TÅRTFEST för ett gäng vänner. detta förbereddes noga och inte mindre än fyra fina bakverk planerades. utgångspunkten var att bjuda på något utöver det vanliga, och här följer nu en redogörelse om hur det gick.

banana cream-pajdet började med att jag av en slump hittade ett receptp på denna skapelse på tasteline, och jag blev kär direkt. "denna måste jag bara bjuda på", tänkte jag och blev förtjuts över enkelheten i skapelsen. dock modiferade jag receptet något och tog väsentligen bara idén.

pajskalet gavs en del omtanke, eftersom jag tycker att pajskal ofta kan bli ganska tråkiga. de utför ju själva fundamentet för pajen och bör således vara jävligt gott! och mandel är lite för bakning som vad bacon är för matlagning, det är sällan det inte blir godare av detta!

mmm, ett pajskal med mandel i! så vad jag gjorde var att googla lite och hittade ett recept som verkade reko, och följde detta. ingredienserna blev mandel som mixades fint, strösocker, vetemjöl och smör. resultatet blev enastående.

detta pajskal gräddades och fylldes sedan med skivad banan, dels köpt vaniljsås och hemgjord vaniljsås, toppades med grädde och sedan ännu mer banan, och till sist hyvlades choklad från fazer över. fazers (blå) choklad är enastående till bakning tycker jag, eftersom den inte är varken särskilt mörk eller helt ljus.

pajen blev mycket uppskattad och jag saknar den. den vann mycket på att stå i kylskåp en god stund så att grädde och vaniljsås blev ordentligt kalla. förmodligen hade det inte skadat att ha den i frysen, till och med. frusen grädde är riktigt gott.

chocolate monkey suprise
denna tårta är vad som skulle bli mitt flaggskepp, den första idén jag fick inför festen. självklart skulle vi ha en aptårta och en pandatårta, var utgångspunkten. andra krav jag hade på tårtan var att den skulle innehålla choklad, maräng och mandelbotten.

det jag fick börja med var att tillverka god mandelbotten. detta var mycket enkelt, mandel mixades och äggvita vispades kraftigt varpå socker tillsattes. sedan blandades dessa ingredienser med varandra och formades till lämpliga runda figurer på ett bakplåtspapper för gräddning.

jag var inställd på att ha ett lager vaniljsås mellan min marängbotten och min mandelbotten, men var orolig att marängen skulle smälta pga detta. jag hade kanske kunnat stoppa tårtan i frysen för all del, men istället täckte jag marängen med ett lager av smält choklad som fick hårdna, för att skydda marängen mot såsens angrepp.

detta fungerade bra, och tårtan kompletterades av en chokladkräm som jag hittade på. nu heter säkert denna skapelse något helt annat "egentligen" men jag kallar det chokladkräm nu. den som har korrekt ord kan gärna kommentera. jag smälte fazers blå choklad och tillsatte en skvätt grädde för att den inte skulle kunna stelna, en klick smör för glansighet samt ett par äggulor för krämighet.

resultatet blev helt fantastiskt, och krämen var en succé. den stelnade fint på tårtan men förblev krämig och inte alls hård. tårtan täcktes av denna kräm och maräng skars ut i lämplig form för att skapa detaljer!


key lime-pajnär jag en vecka tidigare fyllde år fick jag besök av min vän jens, kocken. han gav mig i present ett paj-kit! detta bestod av ett microplan (för att riva skalet av lime och citron), några limefrukter, en burk kondenserad mjölk samt en engångssprits. detta var för att han tyckte att jag borde prova att göra en key lime-paj! utmärkt initiativ och jag gjorde verklighet av detta i söndags.

ett pajskal bakades med mandel i, och det blev lika gott som i bananpajen. resten var enkelt, limesaft, limeskal, kondenserad mjölk och äggulor blandades och hälldes i skalet. sedan fick den gräddas, maräng tillverkades och spritsades över pajen som sen blev gräddad för att ge marängen färg!

detta blev fantastiskt gott och pajen var mycket uppskattad.

pandilicious deluxxetill sist, jonnas paradtårta. eftersom jonna är trasig och ej kan tillgodogöra sig vetegluten tillverkade vi glutenfria sockerkaksbottnar! det var inga problem, och receptet var identiskt med ett vanligt recept bara att glutenfritt mjöl fick användas. resultatet blev en fin och saftig sockerkaka som jag delade i tre delar.

jonna ville absolut ha chokladmousse i tårtan, så denna tillverkades av fazerchoklad, äggulor och vispad grädde. dock med mindre grädde än man normalt brukar ha, eftersom jag ville ha en lite kraftigare chokladsmak. denna mousse fick bli fyllningen mellan lagren, och vaniljsås breddes ovanpå det översta lagret, sedan fick tårtan stå och vila så att lagren saftade till sig. mmmm, saft.

nå, till sist blandade vi lite vaniljsocker i grädde, som fick täcka hela tårtan för att göra den pandavit. jonna klippte ut små schabloner i papper för att skapa ögonen osv, som siktades av kakao.

totalt ägnade vi en kväll och en förmiddag åt att baka tårtorna, och vansinnigt mycket disk producerades. kalaset hade omkring 17 gäster, och alla verkade nöjda!

jag uppskattar att vi lade ner ca fyra timmar på fredagkvällen och gick sedan upp vid 9 på lördagen och bakade samt fixade fram till kl 14. totalt bör alltså ca nio timmar ha lagts på att arbeta med bakningen, exklusive handling av ingredienser.

nå, men fint blev det!

Kommentarer
Postat av: pandie

fint och GOTT ! =^-^=

2010-03-11 @ 08:38:18
Postat av: Kent

Kan inte annat än bli storligen imponerad av dessa magnifika bakverk. Michelinguiden nästa?

2010-03-11 @ 08:54:01
Postat av: SaraMy

Alltså,det är så himla underbart! Du är ju lika superkreativ som förr. Och lika rolig, att jonna skulle vara trasig för att hon är glutenallergisk! haha. Fast jag har hört att det är några hår någonstans i magen eller tarmen som pajjar om man är allergisk och äter mjöl, och att det tar typ sju år för dom att växa ut igen, är det sant? Och att man kan dö om man äter gluten fast man inte kan, för att dom där håren, som ju då försvinner, är dom som tar upp näring så man får näringsbrist och kolar?(ja jag är sjuk så jag har inget vettigare för mig)

2010-03-11 @ 10:31:56
URL: http://heartsandunicorns.blogspot.com
Postat av: SaraMy

det finaste är ju endå att ni har döpt dom och satt små stolpar i, precis som på café!

2010-03-11 @ 10:32:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0