Extrainsatt inlägg - recept

Kolapaj med bourbon och pecannötter

Mandelbotten:

2 dl vetemjöl
1 dl sötmandel
125 gram smör
1 dl strösocker

Kola:

5 dl vispgrädde
5 dl strösocker
1 dl glukossirap
1-2 tsk vaniljsocker av god kvalitet
3 msk bourbon eller annan god sprit
En påse (?) pecannötter

1, Mal mandeln fint i en mixer och blanda i alla övriga ingredienser i pajdegen, mixa tills du får en fin deg som håller ihop. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåp i 30 minuter.

2, Tryck ut degen i botten av en pajform och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter i 200 °C tills den har fått en fin, gyllenbrun färg (håll stenkoll!) Låt den svalna, förhoppningvis har du fått en trevlig och lite knaprig mandelbotten.

3, Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull och koka upp försiktigt. Låt blandningen puttra på låg värme och rör om ibland så att den inte bränner fast i botten. Håll koll på temperaturen med en sockertermometer (finns billigt på Panduro t ex) och när blandningen är 120 °C är kolan färdig. Saknar du en termometer är det bara att göra kulprov i kallt vatten (något mer osäkert.) Tänk på att hålla koll på kolan så att den inte kokar över.

4, Låt pajformens kant sitta kvar och häll pecannötterna över pajskalet. Häll den varma kolan över nötterna och låt allt svalna i rumstemperatur, flytta sedan över pajen till kylskåp.

5, Servera med vaniljglass, låt gärna pajen stå framme någon timme så att kolan mjuknar något (om man nu gillar det.)

= godhet.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0